Ips Iov de Telmessos “Ucraina e teritoriu canonic al Patriarhiei Ecumenice” Ips Kallistos Ware “Biserica Romaniei ar putea media intre Constantinopol si Moscova ,urmatoarea intalnire panortodoxa poate fi in Romania “

Fonte:

IPS Iov de Telmessos, ierarh al Patriarhiei Ecumenice, secretar al Sinodului de la Creta, a comentat despre absenta celor patru biserici autocefale si, indeosebi, asupra divergentelor dintre Patriarhia Constantinopolului si a Moscovei.

Conform ierarhului, proclamarea autocefaliei a fost o tema abandonata din cauza refuzului Patriarhiei Moscovei a procedurii de acordare a acesteia stabilita prin compromis (de catre toti primatii ortodoxiei), lucru ce poate avea ca efect, in schimb, pastrarea status-quoului (adica vechea modalitate de acordare a autocefaliei, unilateral, de catre Constantinopol).

In acest context, ierarhul a abordat si chestiunea ucraineana. Astfel, dupa IPS Iov, ”Constantinopolul considera si acum teritoriul Ucrainei drept teritoriu canonic al Bisericii din Constantinopol.” Evocand exemplul polonez, din 1924, cand statul polonez a cerut Patriarhului Ecumenic autocefalia bisericii ortodoxe locale, pentru a o feri de influenta URSS-ului.

Or, pe atunci, Patriarhia Ecumenica a gasit o modalitate de a acorda tomosul tocmai pentru ca, la un moment dat, teritoriul canonic polonez se aflase in teritoriul canonic al Kievului, subordonat canonic, la randul sau, Constantinopolului. Astfel, se intreaba retoric mitropolitul Iov, daca in 1924 Patriarhia Constantinopolului a acordat autocefalia bisericii poloneze, pe baza apartenentei acesteia la mitropolia Kievului, de ce nu ar face astazi exact acelasi lucru, dar cu Kievul?

Evocarea acestui exemplu e cu dublu sens. Mitropolitul, pe de o parte, sugereaza ca in Ucraina exista o problema politica, o agresiune a Rusiei fata de statul ucrainean, de pe urma careia sufera inclusiv biserica ortodoxa locala, pe de alta arata ca exista un precedent canonic care poate servi drept exemplu pentru o actiune similara in prezent.

IPS Iov a subliniat, de asemenea, ca ”Patriarhia Ecumenica a declarat de mai multe ori ca este Biserica-Mama a Bisericii Ucrainei”, si patriarhul Bartolomeu a subliniat, de asemenea, ca ”este tatal spiritual al ucrainienilor”. In acest context, IPS Iov a amintit ca Parlamentul Ucrainei a inaintat o cere de acordare a autocefaliei pe care Sinodul Patriarhiei Ecumenice il are in studiu.

Ierarhul a lasat sa se inteleaga, de asemenea, ca Patriarhia Moscovei este vinovata de actuala stare a ortodoxiei din Ucraina, de vreme ce mitropolia lcoala refuza reunirea cu celelalte grupari (necanonice) ortodoxe.

Patriarhia Ecumenica incearca sa foloseasca, asadar, chestiunea ucrainieana in confruntarea cu Patriarhia Moscovei, aratand explicit faptul ca se gandeste serios la acordarea autocefaliei.

Un alt ierarh al Patriarhiei Ecumenice, intr-un interviu acordat recent, a vorbit despre posibilul rol pe care ar putea sa-l joace Patriarhia României in actualul context al relatiilor intra-ortodoxe.

Kallistos Ware, abordand aceeasi tema a relatiilor incordate dintre Constantinopol si Moscova, a apreciat ca un rol important, in aceasta chestiune, il poate juca Biserica României.

”Biserica României, considera Ware, nu ia partea nimanui in conflictul dintre Constantinopol si Moscova. Iar Biserica României, trebuie sa ne reamintim, este, dupa Rusia, cea mai mare Biserica Ortodoxa. Si, daca lasam la o parte Ucraina, Biserica României este mai mare chiar decat Patriarhia Moscovei. Asa ca românii pot juca un rol important de mediere, iar ei au sugerat chiar ca urmatoarea intalnire a Sfantului si Marelui Sinod sa aiba loc in România. Si este importanta aceasta invitatie, pentru ca sinoadele de acest tip sunt foarte costisitoare. Insa Biserica României ar putea sustine costul intretinerii a 350 episcopi timp de 11 zile!”

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: