Comunicat de presa.

Ca urmare a declarațiilor ÎPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, făcute în cadrul emisiunii „Cuvântul Ierarhului”, moderată de pr. Eugen Tănăsescu, difuzată la postul de radio „Radio Dobrogea”, la data de 25. 06. 2020, cu privire la statutul Mitropoliei de Aquileia și a slujitorilor ei, considerăm de cuviință să aducem câteva lămuriri:

  1. ÎPS Avondios, ierarh al Mitropoliei de Aquileia, nu s-a „autointitulat episcop”, așa cum încearcă ÎPS Teodosie să se convingă pe sine și să își inducă în eroare ascultătorii, și, de asemenea, nu este artizanul unei „Biserici paralele”, mărturisind cu credință că Mântuitorul Hristos este Capul Bisericii din care face parte (Coloseni 1, 18). Din dorința de a-l ajuta să depășească această stare de incertitudine, facem mențiunea că ÎPS Evloghios, întemeietorul Mitropoliei de Aquileia, mutat la Domnul în anul 2019, a fost hirotonit de către ÎPS Gabriel da Rocha în anul 1984, mitropolit al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Poloniei. Pentru a evidenția activitatea misionară a IPS Evloghios amintim că până în anul 1994 Mitropolia de Aquileia a fost eparhia pentru Europa Occidentală a Patriarhiei Kievului, iar din 1994 i s-a acordat Tomosul de Autonomie, în care era prevăzut dreptul de a avea Sinod propriu.
  2. De asemenea, declarația ierarhului din ținutul Dobrogei conform căreia ÎPS Avondios este un preot ce nu s-a încadrat în disciplina Bisericii, motiv pentru care a fost depus din treaptă sau caterisit nu este susținută cu argumente concrete, de aceea, precizăm că nu există niciun act oficial, emis de către o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, din care să rezulte acest lucru. 
  3. Purtarea veșmintelor preoțești și arhierești de către slujitorii Mitropoliei de Aquileia nu poate fi catalogată ca o încercare de înșelare a credincioșilor, personalul eclezial fiind îndreptățit să o facă, respectând, în acest mod, canoanele Bisericii Ortodoxe. 
  4. Încercarea ierarhului de a găsi o justificare credincioșilor care trec pragul bisericilor noastre, considerând că o fac „din neștiință sau din neputință”, beneficiind de o „falsă” împărășire și apartenență este o dovadă a lipsei de înțelegere a realității ecleziale. În concepția noastră, Biserica nu poate fi decât „una, sfântă, sobornicească și apostolească”, această dogmă fiind mărturisită cu tărie de către noi. În acest sens, menționăm că Mitropolia de Aquileia nu este Biserică separată, paralelă, „pirat” etc., ci este o unitate eclezială care, prin mărturisirea dreptei credințe și respectarea canoanelor Bisericii Ortodoxe, continuă misiunea Sfinților Apostoli și a ucenicilor Mântuitorului Iisus Hristos. Dorim, pe această cale, să amintim că numeroși ierarhi și preoți hirotoniți de către ierarhii Mitropoliei de Aquileia au fost primiți fără a fi rehirotoniți în Bisericile Ortodoxe oficiale, dintre aceștia amintind pe Arhiepiscopul Lazăr Puhalo, care a răspuns invitației mai multor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane de a conferenția în teritoriul Eparhiilor pe care le păstoresc.

Biroul de presa al Mitropoliei de Aquileia

Lasă un răspuns

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Scopri di più da METROPOLIA ORTODOSSA DI AQUILEIA

Abbonati ora per continuare a leggere e avere accesso all'archivio completo.

Continue reading

Scopri di più da METROPOLIA ORTODOSSA DI AQUILEIA

Abbonati ora per continuare a leggere e avere accesso all'archivio completo.

Continue reading